flagrus flageng
Acasa < Biblioteca < Articole <Utilizarea codului de bare in cadrul producerii si vinzarii vinului

Una din directiile de baza in aplicarea sistemului GS1 de numerotare si a codificarii de bare consta in problema supravegherii dinamicii produsului pe parcursul traseului sau. In present aceasta problema este cea mai actuala caci doar stiind toata calea de producere a produsului, putem judeca despre calitatea acestuia si aceasta ofera posibilitatea de excludere a intregii productii contrafacute. In particular, in Uniunea Europeana este adoptata o lege "Despre produsele alimentare", in baza careia (tinind cont de astfel de iveniment major precum este, "boala vacii nebune" din Marea Britanie), a fost elaborat Regulamentul (EC) Nr. 178/2002, ce reglementeaza intrebarile de supraveghere a tuturor etapelor de producere a produsului si dinamica acestuia de la producatorul materiei prime si pina la consumatorul final.
Organizatia GS1 a fost aceea ce a raspuns la apelurile actuale (si la Regulamentul UE Nr. 1760/2000 Regulile de marcaj a carnii de vita) si a elaborat un nou document "Trasarea carnii de vita" (anul 2001). In ultimul timp au fost elaborate Manualul, Conduite, Brosure despre problemele de trasare a diferitor produse alimentare, precum sunt (Pestele (2002), Produse fresh (2003), Brusura generala despre produse alimentare (2004)). Si in sfirsit, in anul 2005 a fost editata brosura referitor la "Trasarea vinului" (care in limba romina suna astfel "Manualul utilizarii codului de bare in cadrul producerii si vinzarii vinului". In acest manual sunt oglindite recomandarile referitor la intrebuintarea codurilor de bare, care ar permite tuturor producatorilor de vinuri, de la producatorul de vin si pina la vinzatorul en-detail, sa corespunda cerintelor si legilor inaintate de catre Uniunea Europeana. Brosura este elaborata intr-o conlucrare strinsa cu firmele de frunte producatoare de vinuri din Europa si fara dubii, acestea manuale vor deveni intrebuintate pe larg peste tot in lume.
Organizatia GS1 Moldova, si-a pus drept scop de a elabora in anul viitor traducerea acestei brosuri, completind-o cu cerintele republicane din acest domeniu. Noi speram si credem ca acesta va fi aportul nostru in promovarea produselor moldovenesti pe Piata Mondiala.
Scurt cupris a acestei brosuri:
Intreaga retea de producere, pastrare si vinzare a vinurilor este divizata in sapte reguini cheie (sapte persoane responsabile):
* Viticultor (podgorie)
* Vinificator (fabrica pregatiri primare a vinului)
* Transportatorul de vin (transportare in cisterne)
* Custode de vin (beciul de vin)
* Vinificator (fabrica pregatirii secundare a vinului, operatiunile ce tin de inbutilierea si ambalarea vinului)
* Distribuitorul produsului final (transportarea produsului final, depozitul en-gros)
* Vinzatorul en-detail (magazinul).

Toata informatia necesara despre fiecare regiune de productie si vinzare a vinului va fi prezentata in brosura respectiva. Este necesar de mentionat ca toata informatia va fi anexata la urmatoarele numere:
* GLN (numarul global a locului de plasament). Acest numar trebuie sa fie la fiecare partener a retelei. De regula fiecare vita-de-vie din Republica Moldova trebuie sa aiba pasaport, ce se include datele despre adresa vitei-de-vie, despre amplasarea geografica, despre cantitatea si soiurile de vita-de-vie, despre volumul roadei pe diferiti ani, despre intrebuintarea herbicidelor, fungicidelor, ingrasamintei etc. Actualmente, doar firmele producatorii de produse din vita-de-vie poseda astfel de numere.
* GTIN (numar global al unitatii de produs EAN-13, EAN-8). Acest numar se atribuie produsului in ambalajul de consum, care trece prin punctele de vinzare en-detail.
* ITF-14 (numarul ambalajului de transport). Numarul actual se atribuie fiecarui ambalaj de transport (lazii, cutiei) a produselor de consum.
* SSCC (numarul etichetei a greutatii). Acest numar se atribuie fiecarei unitati logistice, mai simplu zis, unitatii a greutatii (container, etc.)
* AI (identificatorii de aplicatie) sunt intr-o legatura strinsa cu numarul etichetei a greutatii SSCC. Ele se intrebuinteaza cu scopul aplicarii nemijlocite pe eticheta incarcaturii a informatiei suplimentare (astfel ca numarul partidei, data de producere a produsului, numarul comenzii si etc.).
In present organizatia GS1 indeplineste un lucru enorm ce tine de implementarea unui nou sistem de numerotare si marcaj a produselor - Codul Electronic a Produsului (EPC), ce este bazat pe tehnologia identificarii radiofrecventa.

The Global Language of Business