flagrus flageng
Acasa < Despre GS1 < Istoria GS1

Dupa un sir de intilniri ale asociatiilor de comert din SUA in anul 1969, a fost primita hotarirea despre crearea standardului in mai multe domenii a codificarii de bare. Ca rezultat al acestei hotariri si a celor patru ani de cercetari , a aparut Codul Universal al Produsului (UPC - Universal Product Code). In 1974, la 26 iunie zece ambalaje de guma de mesticat ale firmei Wrigley au fost scanate in supermarket in orasul Troea, statul Ohaio. Acesta a fost primul produs scanat in punctul de vinzare, care pe totdeauna a schimbat lumea comertului. In acelasi an (1974) a fost creat Uniform Code Council(UCC), scopul caruia era de raspindire a standardului UPC pe continentul American de Nord.

In anul 1974, un grup de producatori si distribuitori din doisprezece tari europene au format un consiliu pentru a cerceta posibilitatile elaborarii unui standard a sistemului numerotarii articolelor europene, asemanator Codului Universal a Produsului (UPC) - sistemului deja recunoscut in SUA de catre Uniunea Codului Unic (UCC). Ca rezultat in anul 1977 a fost formata o organizatie non-profit - Asociatia Europeana a Numerotarii a Articolelor (EAN) pentru elaborarea unui sistem compatibil cu UPC.

Datorita succesului raspindirii sistemului EAN in afara Europei, Asociatia Europeana de Numerotare a Produselor in anul 1992 a obtinut statutul international si a devenit astfel Asociatia Internationala de Numerotare a Articolelor, cunoscuta ca EAN International.

Actualmente doua organizatii internationale (EAN International - European Article Numbering si UCC - Uniform Code Council) lideri in aplicarea codificarii de bare, s-au comasat intr-o singura organizatie GS1 (Global Standards One). Peste 1 mln. companii in toata lumea folosesc sistemul GS1 prin intermediul retelei internationale a Organizatiei Nationale de Numerotare Articolelor GS1, reprezentind 150 de tari ale lumii.

O informatie mai detaliata si ampla despre organizatia GS1 o puteti obtine pe pagina Web www.gs1.org al acestei organizatii.

The Global Language of Business