flagrus flageng
Home < О GS1 < Despre Registrul Global

In martie 2004 doi lideri in elaborarea standardelor pentru codificarea de bare a produselor Ean International si UCC (ce catre aceasta perioada de timp au coordonat toate intrebarile despre comasarea acestora intr-o organizatie unica GS1) au anuntat despre inceputul lucrarilor in vederea crearii Registrului Global al Produselor, care, in conformitate cu conceptul acestora, ar contine nu doar TOATE produsele, emise pe Globul Pamintesc, dar si ar permite cautarea produsului solicitat, utilizind Clasificatorul Global al Produselor (GPC) creat pentru acest Registru, dar si in permanenta ar fi in stare actuala in baza Retelei Globale de Sincronizare a Datelor (GDSN), create pentru acest scop.

Structura retelei GDSN este reprezentata pe schema

Схема GDSN

Participantii retelei GDSN sunt:

  • Registrul Global. El reprezinta arhiva informatiei despre toate produsele si despre toti participantii Retelei. Desigur, el stocheaza doar informatia cea mai necesara.
  • firmele-producatoare, ce ofera datele despre marfurile, produse si/sau firmele comerciale, ce reprezinta stocajele de date despre produse. Actualmente, astfel de baze de date certificate in Retea sunt inregistrate mai mult de 40. Lista a astfel de provaideri se anexeaza.
  • Firmele-producatoare/Vinzatorii trebuie sa fie inregistrate macar intr-o baza de date certificata, in care ei isi inregistreaza produsele sale (GTIN) si amplasarea sa (GLN).
  • Firmele-producatoare/Vinzatorii trebuie sa fie inregistrate macar intr-o baza de date certificata , prin care ei se inscriu la primirea informatiei de la firmele-vinzatoare.

Procesul de sincronizare a datelor in Retea parcurge in felul urmator. Cind firma-producator emite un nou produs, atunci ea afiseaza datele despre acesta in baza de date, in care ea este (pe schema 1.Incarcarea datelor). Submultimea de date despre acest produs, este transmisa de catre baza de date in Registrul Global (pe shema 2. Inregistrarea datelor). In acelasi timp, daca firma-cumparator se intereseaza de produs (cere informatie despre produs), atunci aceasta comanda se indreapta spre baza de date, in care este inregistrata aceasta firma (pe schema 3. Comanda la inscriere). Comanda se indreapta in Registrul Global (pe shema 3. Comanda la inscriere), iar de acolo in baza de date, in care este inregistrata firma-producatoare a produsului (pe schema 3. Comanda la inscriere). Datele despre produsul solicitat se transmit in baza de date a cumparatorului (pe schema 4. Publicarea datelor), ce transmite informatia data nemijlocit firmei-cumparator (pe schema 4. Publicarea datelor). Informatia, ce confirma faptul primirii informatiei necesare merge de la firma-cumparator la firma-vinzator prin intermediul bazelor de date ( pe schema 5. Confirmarea destinatarului).

Pentru dirijarea lucrului cu Reteaua Globala de Sincronizare a datelor a fost creata organizatia GS1 GDSN, Inc. GS1 GDSN, Inc. Avantajele, pe care le pot obtine companiile moldovenesti in cazul participarii in calitate de membru al acestei organizatii, sunt oglindite pe aceeasi pagina.

Toate tranzactiile (schimb de mesage), realizate de catre participantii Retelei, se bazeaza pe standardele, elaborate de catre organizatia GS1. Primul si cel mai important standard reprezinta standardul, ce descrie structurile business-mesagelor - GDSN XML Business Message Standards. Lista tuturor standardelor necesare, a Indrumarilor si celor mai bune exemple de creare a bazelor de date, manuale sunt prezentate aici, pe site-ul: www.gs1.org/gsmp/kc/GDSN.. Toate datele despre produsele, pastrate in bazele de date, trebuie sa fie standardizate. Despre acelea conditii, pe care trebuie sa le indestuleze datele dvs-ra, le puteti afla aici: www.gs1.org/gdsn/dqf

The Global Language of Business