flagrus flageng
Acasa < Biblioteca < Informatie despre sistemul GS1 <Numerotarea stabilita in GS1 Moldova

Asociatiei Nationale de Identificare Automata GS1 Moldova ii este atribuit prefixul 484

Tuturor membrilor ai Asociatiei si i se atribuie numarul companiei din 4 cifre. Acest numar reprezinta numarul de ordine ,de intrare al companiei in calitate de membru a Asociatiei. Pina in prezent (iulie 2004) de catre Asociatie au fost eliberate 582 de numere. In asa mod prefixul companiei, ce va urma sa devenie membru al Asociatiei, de exemplu al saselea sau al sutelea va fi 4840600. Nu este necesar de a folosi prefixuri de o lungime variabila caci volumul sistemului va fi suficient de amplu inca pe parcursul a multor ani.

Unor membri noi ai Asociatiei li se elibereaza 10 numere pentru numere de adresa GLN, deoarece numarul de adresa are aceeasi structura ca si numarul GTIN in forma EAN/UCC-13, deaceea numerile de adresa a intreprinderilor se pastreaza in baza de date a produselor a aceleiasi intreprinderi. De exemplu, a cincisutelea membru a Asociatiei are urmatoarele numere de adresa:

4840500000003, 4840500000010, 4840500000027, . . . , 4840500000096.

Numarul de adresa 4840500000003 ce intrebuinteaza numarul "00000" a produsului e primit ca numarul de adresa de baza (Main GLN). Deobicei acestui numar ii corespunde informatia despre prima persoana a companiei sau despre oficiul central. Celelalte numere se folosesc ca chei catre informatia despre alti membri ai companiei sau alte adrese de distributie a filialelor, depozitelor firmelor fizice s.a. Procedura de modificare a numerilor de adresa o puteti vizualiza in dispartitura despre transmitarea electronica a datelor. Mentionam ca cunoasterea numarului de adresa principala si a parolei, care se elibereaza noului membru la registrare, ii deschide accesul catre informatia confidentiala a Asociatiei pe Web-site.

Distribuirea numerilor EAN/UCC-13

Produsele de consum cu parametri si dimensiuni fixe, sunt eficiente pentru aplicarea pe eticheta a codului de bare standard EAN/UCC-13 (marimea nominala 26.26mm * 37.29mm)si ce se identifica cu numere EAN/UCC-13. Ele reprezinta majoritatea coplesitoare printre produsele de consum eliberate. Exemplu, sticlele de vin, conservele, produsele lactate, confectiile textile s.a.

Asociatia poseda o baza de date ce contine informatie despre toate produsele de consum produse de membrii ai Asociatiei si ce utilizeaza numarul EAN/UCC-13, iar la inregistrarea produselor noi a oricarui membru al Asociatiei, din tabelul general se separa toate produsele producato rului respectiv si produselor noi li se atribuie numere urmatoare succesive. Tinind cont de cele expuse despre numerele de adresa, primul produs primeste numarul 00010 si in asa mod primul produs al cincisutelea membru are numarul 4840500000102. Este remarcabil faptul ca intreprinderea poate numara pina la sute de mii de produse. Aceasta este o marime supralimita pentru multe intreprinderi.

REMARCA: Asociatia Nationala da posibilitate membrului de a duce o baza de date proprie a produselor insa doar in cazuri exceptionale. Conduita normala- introducerea in baza de date si atribuirea numarului se efectueaza de catre administratia Asociatiei in conformitate cu cererea membrilor sai.

Distribuirea numerilor EAN/UCC-14

Pentru produsele de consum exista o gama intreaga de transport. Exemplu : sticlele cu vin se pastreaza si se transporta in lazi, ce la rindul sau se afla in poddoane. Pentru transportarea incarcaturilor exista diferite containere ce pot contine citeva poddoane. Deobicei fiecare grup, de asa fel, se numeroteaza cu patrusprezece cifre succesive in formatul EAN/UCC-14, ce consta din indicatorul ambalajului (cifra de la 1 la 9),EAN/UCC-13 -lea numar a produsului(fara cifra de control), ce se contine in ambalaj si cifra de control. Cifra de control se calculeaza in conformitate cu 13 cifre precedente conform algoritmului deja amintit "Modulo-10". Indicatorul cu valoarea "9" se utilizeaza pentru unitatile de comert cu parametri variabili.

REMARCA:

 • Pentru identificarea gruparii de transport se poate utiliza numarul in formatul EAN/UCC-13 (iar el trebuie sa se deosebeasca de numarul produsului, ce se afla in grupaj),
 • in componenta EAN/UCC-14 se poate include numarul EAN/UCC-8 (cu anexarea a cinci zerouri in fata si fara cifra de control), de exemplu, pentru identificarea cutiei ce contine pachetele de tigari,
 • daca grupajul de transport se poate prezenta ca produs ce se vinde en-detail (exemplu 6 sticle de apa minerala in pelicula termorezistenta) sau daca el contine mai multe produse diverse, atunci lui i se atribuie numarul in formatul EAN/UCC-13,
 • identificatorul ambalajului de transport se reprezinta prin codul de bare in simbolica ITF (Interleaved Two of Five semn succesiv doi din cinci) care poate sa nu sa se scaneze in punctele de vinzare a produselor en-detail,
 • daca identificatorul este egal cu 9, atunci dupa codul de bare al identificatorului trebuie sa urmeze codul de bare ce contine date despre cantitatea produsului.

  Distribuirea numerilor EAN/UCC-8

  Produsele, dimensiunile carora nu permit utilizarea numarului EAN/UCC-13, se numeroteaza in formatul EAN/UCC-8. Structura numarului (uneori a numarului redus) are aspectul:

  P1 P2 P3 M1 M2 M3 M4 C

  Unde:
  P1 P2 P3 - prefixul organizatiei de numerotare a produselor,
  M1 M2 M3 M4 - numarul produsului se elibereaza de catre administratia GS1 Moldova in conformitate cu cererea membrilor ai Asociatiei,
  C - cifra de control se calculeaza in baza cifrelor anterioare, in conformitate cu algoritmul "Modulo-10" (vezi p.m."Metode de numerotare").

  Adminisratia Asociatiei poseda o baza de date unica a produselor pentru toata Republica cu numerile EAN/UCC-8. Produsului i se atribuie numarul prescurtat doar dupa prezentarea unor dovezi despre imposobilitatea utilizarii numarului EAN/UCC-13.Dupa atribuirea produsului EAN/UCC-8 numar, numarul poate fi folosit pentru formarea numarului pentru ambalaj. (vezi mai sus).

  Distribuirea numerilor pentru produse cu greutatea variabila

  Ca produse cu parametri variabili sunt gainile, cascavalul sau capatine de varza s.a. Pentru astfel de produse noi nu putem sa folosim numerotarea standard EAN/UCC-13 sau EAN/UCC-8. Este practic imposibil in limitele sistemei EAN/UCC de gasit o numerotare unicala, globala pentru astfel de produse si ce sa contina informatie despre parametrul variabil(de exemplu,masa). A fost necesar de a jertvi cu un numar unic pe plan mondial si de a introduce un numar unic in limitele fiecarei organizatii de numerotare a produselor. In rezultat, fiecare asociatie isi alege prefixurile sale EAN/UCC pentru produsele cu parametrii variabili. Deobicei, acesta e 02 sau prefixurile din sirul 20 29 (initial, aceste prefixuri se eliberau pentru identificarea produselor cu o distributie limitata). Mai mult decit atit, fiecare organizatie de numerotare a produselor isi poate introduce formatul sau al numarului.

  Asociatia GS1 Moldova a stabilit urmatorul format al numarului pentru produsele cu parametri variabili:

  27 M1 M2 M3 M4 M5 W1 W2 W3 W4 W5C

  unde:
  M1 M2 M3 M4 M5 - numarul produsului se atribuie de catre administratia GS1 Moldova in conformitate cu cererea membrilor asociatiei,
  W1 W2 W3 W4 W5 - "greutatea produsului" cu punctul zecimal dupa W2,
  C - cifra de control se calculeaza in baza celor precedente in conformitate cu algoritmul, "Modulo-10" (vezi p.m."Metode de numerotare" ).

  Remarca:
 • Administratia Asociatiei duce o baza de date unica pentru toata Republica a astfel de produse,
 • EAN/UCC prefixele 25,26 si 29 - sunt rezervati pentru necesitatile viitoare,
 • Organizatiilor de comert de vinzare a produselor en-detail NU LI SE RECOMANDA de a utiliza prefixurile 25,26,27 si 29 pentru numerotarea produselor cu o circulatie limitata.

  Numerotarea produselor cu o circulatie limitata

  Actualmente, inca nu toate produsele ce nimeresc in magazine, poseda cod de bare si deaceea, apare necesitatea de a numerota produsele. Lucratorii din magazine pot folosi pentru numerotare in sistemul EAN/UCC prefixurile de la 02, 20 pina la 24 si 28. Dar (vezi mai sus) prefixurile 25,26,27 si 29 se elibereaza membrilor Asociatiei pentru numerotarea produselor cu parametru variabil. Formatul numerilor din 13 cifre cu prefixurile de la 02, 20 pina la 24 si 28 se stabilesc de catre magazine. Astfel de numere se utilizeaza in exclusivitate in limitele unei firme (magazin, depozit).

 • The Global Language of Business